Monday 12 October 2015

Asam jawa




Download File
Asam jawa.docx

keyword :
nama aditya candra septian nim 2012 – 41 - 029 tugas keanekaragaman hayati asam jawa asam jawa pengelasan saintifik alam plantae unranked angiosperma unranked eudicots unranked rosids order fabales keluarga fabaceae subkeluarga caesalpinioideae tribus detarieae genus tamarindus spesies t indica nama binomial tamarindus indica l page 2 of 8 asam jawa atau celagi ialah sejenis pokok saka malar hijau yang menghasilkan buah asam untuk kegunaan masakan harian di malaysia rekod dan sejarah menunjukkan yang ibu negeri senegal diberi nama ‘dakar’ dalam bahasa tempatan yang bermaksud pokok asam jawa pokok asam jawa adalah tumbuhan semula jadi di benua afrika kini asam jawa telah tersebar luas ke serata dunia dan termasuklah yang ada di malaysia ia juga boleh menjadi pokok hiasan selain ditanam sebagai pokok tanaman pokok ini diperkenalkan ke negara-negara di asia melalui pedagang-pedagang arab yang datang singgah ke asia tenggara india ialah negara yang mempunyai tanaman dan ladang asam jawa yang paling luas di dunia didapati sebanyak 250 000 metrik tan asam jawa dihasilkan setiap tahun seluruh dunia dimana 65 dihasilkan di india asam jawa digunakan untuk pelbagai kegunaan dimana sebanyak 3 000 metrik tan daripadanya dieksport ke eropah dan amerika utara pokok asam jawa mempunyai pelbagai gelaran dan nama tempatan nama lain bagi asam jawa adalah asam asam jawa asam kemal asam kuning melayu indian date sweet tamarind tamarind english anbli ambli chinh imalii tamarulhindi india da ma lin loa wang zi china bakham somkham thailand me chua vietnam sempodok filipina tamarindo jepun dan khaam kok mak kham laos asam jawa merupakan sejenis ramuan masakan yang terkenal dikalangan masyarakat melayu biasanya asam jawa akan dilarutkan ke dalam air dan hanya airnya digunakan dalam masakan hampasnya pada kebiasaannya dibuang selain digunakan dalam masakan asam jawa juga boleh dimakan begitu sahaja ataupun dengan ditambah dengan gula selain itu asam jawa juga digunakan secara tradisional bagi mengubat batuk dan perit tekak pucuk muda mentah atau yang telah dicelur dimakan dengan budu cencaluk sambal belacan atau pencecah lain dengan nasi buah muda asam jawa yang dikupas kulit dan ditumbuk kasar atau diracik kecil dicampurkan dengan sambal belacan sesuai dimakan dengan nasi rasa buah asam jawa adalah masam- masam manis manakala daunya berasa sedikit kelat dan masam pokok asam jawa sebenarnya merupakan tumbuhan anugerah tuhan yang mempunyai pelbagai guna walaupun buah asam jawa merupakan komponen utama dalam masakan seharian tetapi khasiat lain tidak boleh di ketepikan banyak kajian boleh dijalankan bagi mengoptimakan penggunaan tumbuhan asam jawa malaysia mengimpot 60-80 asam jawa dari negara jiran terutama dari india kerana pengeluaran tempatan sangat kurang kempen dan usaha untuk menanam pokok asam jawa boleh dijalankan terutama di kawasan tanah terbiar dan juga di kawasan tanah-tanah bermasalah seperti di kawasan tanah bris tanah gambut tanah bekas lombong dan juga tanah asid sulfat kegunaan buah asam jawa mempunyai dua jenis iaitu asam jawa yang manis dan yang masam kandungan utama dalam asam jawa ialah asid gula vitamin b dan kandungan kalsium yang tinggi kegunaan asam jawa dari segi perubatan tidak boleh dikira banyaknya untuk tujuan komersial didapati asam jawa dijadikan asas bahan penyejuk dalam ubat demam dan sebagai julap bagi page 3 of 8 mengatasi masalah perut kembung sama ada dimakan begitu sahaja atau dicampur dengan jus limau madu atau susu asam jawa amat berkesan dalam mengatasi masalah penghadaman penyakit hempedu dan kekurangan vitamin c skurvi amalan ini juga telah terbukti secara klinikal di beberapa negara seperti di india buah asam jawa boleh dimakan segar dan ada dijual di pasar kebanyakannya di utara seperti kedah dan perlis bekalan dari thailand asam jawa biasanya dijadikan jus minuman yang dicampur dengan air gula sebagai minuman segar terutama di malaysia thailand dan indonesia serta negara tropika lain kini jus asam jawa telahpun dibotolkan dan mudah didapati secara runcit oleh usahawan tempatan dalam pasaran domestik malahan ekspot syarikat adabi menghasilkan puri asam jawa yang ‘sedia guna’ dan mendapat pasaran yang sangat luas di malaysia kordial minuman asam jawa juga merupakan antara perisa yang popular di malaysia selain itu asam jawa juga merupakan bahan perisa asas dalam pelbagai jenis masakan atau makanan seperti kari pelbagai jenis acar pembuatan sos bahan awet dan lain-lain lagi asam jawa sangat mudah didapati di pasaran dalam bentuk pulpa berbiji atau tanpa biji yang dibungkus peranan asam jawa dalam masakan memang penting dari zaman nenek moyang hinggalah kini ada pepatah melayu yang berbunyi garam di laut asam di darat dalam periuk bertemu jua pepatah ini menunjukkan betapa pentingnya peranan asam dalam kehidupan harian masyarakat kita di pantai timur malaysia khususnya di terengganu dan kelantan terdapat aktiviti industri asas tani dengan memproses asam jawa menjadi sejenis pencuci mulut caranya adalah dengan membuat asam jawa disalut dengan gula pasir serbuk cili dan dibalut seperti gula-gula rasa masam manis dan pedas ini sangat enak rasanya dan harganya juga sangat murah bagi amerika selatan asam jawa diproses untuk dijadikan bebola manisan minuman berkarbonat sirap jeli jem ais krim bahan awet dan wain di thailand pula biji asam dikisar untuk dicampurkan ke dalam serbuk kopi asam jawa juga digunakan sebagai sapuan untuk mengurangkan kesakitan akibat keradangan ia juga digunakan untuk berkumur-kumur bagi mengurangkan sakit tekak caranya adalah dengan mengambil sedikit garam dicampur ke dalam air asam dan kemudian ia boleh digunakan sebagai sapuan bagi melegakan sakit sendi daun asam jawa sama ada yang kering atau yang telah direbut boleh digunakan untuk merawat bisul bengkak sendi dan terseliuh losyen atau ekstrak daunnya pula boleh digunakan bagi merawat sakit mata sebagai antiseptik merawat cirit-birit jaundis sakit kulit dan buasir kulit pokok asam jawa jika digoreng dengan garam dan dikisar lumat boleh digunakan sebagai penawar ketakcernaan dan kolik air rebusannya digunakan dalam kes radang gusi lelah dan sakit mata losyennya boleh digunakan pada kudis dan ruam ulat bulu tepung daripada biji asam digunakan untuk merawat bisul terdapat laporan di afrika barat dimana air ekstrak dari buah lenggai asam jawa digunakan dalam pewarna untuk mewarnakan kulit kambing kulit buah atau pulpanya pula digunakan sebagai bahan pengikat bersama-sama kunyit dalam perusahaan membuat pewarna kulit buah yang dicampur air masin amat baik digunakan untuk mencuci dan mengilatkan barangan perak tembaga dan loyang daun asam jawa boleh dijadikan makanan kepada ternakan lembu kambing page 4 of 8 dan juga ulat sutera menggantikan daun mulberi daun dan bunga boleh dijadikan bahan cecair penting kepada bahan pewarna bunga asam jawa juga adalah sumber madu yang baik bagi lebah madu apis spp dimana madu tersebut berwarna kuning keemas-emasan dan sangat manis kegunaan batang atau kayu pokok asam jawa dilaporkan dari jenis kayu keras berat kuat tahan lama dan rintang terhadap serangan perosak kayunya digunakan untuk membuat perabot rumah panel dinding roda gear untuk kilang pembajak dinding sampan pemegang pisau dan alat-alat lain anak lesung penumbuk beras dan lain-lain lagi selain itu kayu ia juga boleh digunakan sebagai bahan bakar yang sangat tahan lama dan menghasilkan haba untuk masakan dan juga industri kajian menunjukkan yang abu kayu yang asam jawa yang terbakar boleh digunakan bagi merawat dan menanggalkan bulu daripada kulit kambing sementara itu dahan cabang atau akar pokok boleh digayakan untuk dijadikan tongkat untuk mereka yang melebihi 40 tahun atau dijadikan bahan hiasan page 5 of 8 deskripsi dan manfaat tanaman kepuh kepuh kepuh kepuh sterculia foetida menurut blanco klasifikasi ilmiah kerajaan plantae divisi magnoliophyta kelas magnoliopsida ordo malvales famili malvaceae genus sterculia spesies s foetida nama binomial sterculia foetida l sinonim clompanus foetida kuntze page 6 of 8 kepuh atau kelumpang sterculia foetida adalah sejenis pohon kerabat jauh kapuk randu tinggi dengan batang besar menjulang pohon ini kerap didapati di hutan-hutan pantai di bali dan juga di jawa pohon yang lekas tumbuh ini banyak ditemukan di pemakaman nama marganya diambil dari sterculius atau sterquilinus yakni nama dewa pupuk pada mitologi romawi bersama dengan nama spesiesnya foetida artinya berbau keras busuk nama ilmiahnya merujuk pada bau tak enak yang dikeluarkan oleh pohon ini terutama dari bunganya pemerian daun kepuh pohon besar yang menggugurkan daun berumah-dua tumbuh hingga setinggi 40 m dan gemang batang 3 m cabang-cabang tumbuh mendatar dan berkumpul pada ketinggian yang kurang lebih sama bertingkat-tingkat daun-daun majemuk menjari bertangkai 12 5–23 cm berkumpul di ujung ranting anak daun berjumlah 7-9 jorong lonjong dengan ujung dan pangkal meruncing panjang 10–17 cm 2 buah yang masak bunga majemuk dalam malai dekat ujung ranting panjang 10–15 cm hijau atau ungu pudar dengan kelopak yang berbagi-5 laksana mahkota taju hingga 1 3 cm berwarna jingga buah bumbung besar lonjong gemuk 7 6–9 x 5 cm berkulit tebal merah terang akhirnya mengayu berkumpul dalam karangan berbentuk bintang biji 10-15 butir per buah kehitaman melekat dengan aril berwarna kuning 1 5–1 8 cm panjangnya 2 page 7 of 8 kegunaan pohon yang gugur daun kayunya berwarna putih keruh ringan dan kasar tidak kuat tidak awet serta tidak tahan terhadap serangan serangga kayu ini meskipun mudah didapatkan dalam ukuran besar kurang baik untuk bangunan karena mudah rusak biasanya digunakan untuk membuat biduk peti pengemas dan batang korek api namun begitu pohon kepuh yang tua dapat menghasilkan kayu teras bergaris-garis kuning yang cukup baik untuk membuat perahu dan peti mati 1 mungkin juga kayunya ini cocok untuk mebel daun-daunnya konon digunakan untuk mengobati demam mencuci rambut dan sebagai tapal untuk meringankan sakit pada kaki dan tangan yang terkilir atau patah tulang kulit kayunya diseduh sebagai obat penggugur kandungan abortivum 1 kulit buahnya yang tebal dibakar hingga menjadi abu dan digunakan untuk memantapkan warna yang dihasilkan oleh kesumba air rendaman abu ini juga digunakan sebagai obat penyakit kencing nanah 1 biji kepuh mengandung minyak khas karena testanya juga mengandung minyak selain pada embrio sebagaimana dicatat oleh heyne 1 inti bijinya mengandung 40 minyak kuning muda yang tak mengering biji-biji ini disangrai untuk dimakan atau dibuat sambal biji kepuh dulu juga acap dikempa untuk diambil minyaknya yang berguna sebagai minyak lampu minyak goreng atau di kangean sebagai malam untuk membatik mengandung senyawa racun biji ini juga dimanfaatkan sebagai obat bahan jamu   

No comments:

Post a Comment